Spring til indhold

Adventurerace

Er du ny i sporten – og virker det hele lidt forvirrende – så læs med her.
Tøv heller ikke med at skrive til os på Facebook – der findes ingen dumme spørgsmål!

Adventurerace er en holdsport, hvor samarbejde er essentielt for at udnytte holdets styrker og svagheder til at komme igennem et løb.

Navigation er altid fællesnævneren i adventurerace. Man kender som oftest ikke til de præcise distancer og discipliner inden et løb, og distancerne afhænger ligeledes af vejvalg og navigationsfærdigheder. Ved løbets start udleveres kort med indtegnede poster, som skal findes på vejen. En post kan både være en orange orienteringsskærm, men det kan også være en opgave man skal aflæse på det pågældende sted – fx. teksten på et skilt eller husnummeret på en gård. Typen af post vil være defineret i roadbooken, som før løbet bliver udleveret sammen med kortet.

Orienteringsskærm – Typisk post

På løbet vil der altid indgå cykling og løb, men der indgår ofte specialdiscipliner som klatring, skydning, adventuresvømning, sejlads – kano/kajak/SUP – eller samarbejdsopgaver.

Adventurerace er udfordrende og findes i flere versioner fra korte motionsløb til lange løb på flere døgn. Når der i adventureverdenen tales om ”korte” løb, vil det typisk være løb på min. 3 timer. Det lyder måske af meget, men fordi man skifter mellem forskellige discipliner, går tiden rigtig hurtigt. Og husk – der er ikke markerede ruter og du sætter stadig selv tempoet.

Terminologi

CP: Check-point = post
CPV: Check-point Valgfri = Valgfri post
TA: Transition area = skiftezone. Her skiftes til ny disciplin.
Roadbook: Inden løbet får hvert hold udleveret en roadbook, som er et stykke papir med en lille beskrivelse til hver post. Her kan man danne sig overblik over etaperne – dog oftest uden at kende længden på hver etape. Det er en god idé, at én fra holdet har ansvaret for roadbooken, da oplysningerne heri kan være vigtige for at forstå løbet.
Free order: Man må tage posterne i vilkårlig rækkefølge. I denne situation vil der typisk ikke være tegnet røde streger mellem posterne.
Hvis posterne skal tages i rækkefølge – som de oftest skal – vil de røde cirkler som markerer posterne være forbundet med røde streger.

Kortrelateret viden

Signaturforklaring til orienteringsløb
Andre kortsignaturer

Holdstørrelse

  • International holdstørrelse er typisk 4 personer
  • Danske løb kan være 2-4 personer, men typisk 3 personer

Herre- Dame- Mixhold

Hvis man vil konkurrere til DM, EM, VM osv., er det et krav at stille som mixhold. I de danske løb vil der typisk være en herre-, dame- og mixrække, hvor mixrækken stadig betragtes som den ‘rigtige række’.

Mad/Energi

Holdet er selvforsynende på et adventurerace, og man medbringer derfor vand og energi til hele løbet. Man kan ofte tanke vand i skiftezonerne – dette vil typisk være markeret på kortet eller blive sagt til briefingen inden løbet.

Det er vigtigt at medbringe noget hurtigt energi (energibarer/gels/vingummi) som kan optages hurtigt i kroppen, men det kan også være rart at have en bolle med, som fylder lidt mere i maven. Det er individuelt, hvad folk spiser, men vigtigst af alt – der må ikke være for lidt.
Det er desuden vigtigt at starte med at spise før man er sulten, så energien i kroppen kan opretholdes.

Hjælp

Det er tilladt at modtage den hjælp som er tilgængelig for alle hold. Det betyder, at man ikke må ringe til sin mor og få bragt mad ud, men man må derimod godt stoppe ved et supermarked og proviantere eller ved en kirke og fylde vand.

Punktering/defekt

Hvis et hold punkterer, skal dette også håndteres, og det er derfor en god ide at medbringe ekstra slanger eller lappegrej + dækjern og pumpe.

Adventureudstyr

For at komme i gang med sporten skal du bruge en cykel + cykelhjelm og et par løbesko. Med dette udstyr kan du fx tilmelde dig fighter-distancen til Aarhus Adventure Challenge, hvor det er muligt at køre fighterdistancen på en normal bycykel.

Hvis du derefter har mod på mere, er det en god ide at investere i en mountainbike.

Derefter kommer en del ”nice-to-have”-udstyr som fx:

Påklædning

Man må forberede sig på, at man ofte som minimum har våde fødder på et adventurerace, da der kan indgå vandpassager, og da det ofte er hurtigere at løbe gennem noget vand end udenom. Man skal derfor have nok tøj på til at holde varmen, da man normalt ikke skifter tøj undervejs. Det er en god idé at medbring lidt ekstra tøj i tasken, da det kan være svært at forudsige, hvad der er nødvendigt. Alt efter vejret, kan nedenstående være en guideline:

  • Lange tights eller lange strømper er en god ide – uanset vejret, da orienteringsløb ofte foregår i krat, som kan være hårdt for benene.
  • T-shirt/langærmet løbetrøje
  • Tynd Vind-/regnjakke (vejrafhængigt)
  • Tynde Vind-/regnbukser (vejrafhængigt)
  • 2 Buff – hals + hoved
  • Handsker (vejrafhængigt)
  • Uldstrømper
  • evt. ekstra strømper + t-shirt i tasken